Hepatit C testi, hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonunu teşhis etmek ve enfeksiyonun durumunu izlemek için yapılan bir laboratuvar testidir. Hepatit C virüsü, karaciğerde enfeksiyona neden olur ve hepatit C enfeksiyonu akut veya kronik olabilir. Hepatit C'nin teşhisi, kan testleri kullanılarak yapılır. Anti-HCV testi, HCV ile enfekte olup olmadığınızı belirlerken, HCV RNA testi, aktif enfeksiyonun kanda ki virüs yükünü tespit eder. Tedavi, genellikle antiviral ilaçlar kullanılarak yapılır ve tedavi edilmiş kişilerde kronik hepatit C enfeksiyonunun iyileşmesi veya kontrol altına alınması mümkündür.
Anti-HCV (HCV Antikor Testi) : Anti-HCV testi, kişinin hepatit C'ye maruz kalıp kalmadığını belirler. Anti-HCV, HCV virüsüne karşı oluşan antikorları tespit eder. Anti-HCV değeri 0.9 altında olmalıdır. Bu değer negatif olarak kabul edilir. Anti-HCV üstünde 0.9 üstünde çıkarsa pozitif, kişinin HCV ile enfekte olduğunu gösterir ancak kronik mi yoksa akut enfeksiyon mu olduğunu belirlemez. Anti-HCV yalancı pozitif çıkabileceği için mutlaka HCV RIBA testi ile doğrulanmalıdır. Anti-HCV testlerinde yalancı pozitif sonuç olabilmektedir.
HCV RNA Testi: HCV RNA testi, HCV virüsünün RNA'sını (genetik materyali) doğrudan tespit eder. HCV RNA testi, aktif enfeksiyonun seyrini izlemek için de kullanılır. Erken dönemde hepatit C virüsünü tespit etmek içinde kullanılmaktadır. HCV RNA testi, viral yükü ölçmek için kullanılır ve tedavi yanıtını değerlendirmede önemli bir rol oynar.
HCV RIBA (Recombinant Immunoblot Assay) testi: Hepatit C virüsüne (HCV) karşı antikorları tespit etmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. HCV RIBA testi, HCV enfeksiyonunun teşhisini doğrulamak veya dışlamak için kullanılır. Anti-HCV testi pozitif çıkarsa mutlaka HCV RIBA testi ile doğrulanmalıdır. Sonuçlar genellikle pozitif veya negatif olarak raporlanır. Pozitif sonuç, HCV'ye karşı antikorların varlığını gösterir ve enfeksiyonun varlığını doğrular.
Karaciğer Fonksiyon Testleri: Bu testler, karaciğer fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılır. Karaciğer enzimleri olan ALT (alanin aminotransferaz) ve AST (aspartat aminotransferaz) seviyeleri, karaciğerdeki hasarı gösterebilir.
Hepatit C testi koldan alınan kan örneği ile yapılır. Hepatit C enfeksiyonun tespit edilmesi ve enfeksiyonun şiddetinin değerlendirilmesi, tedavi ve izlem planının belirlenmesinde önemlidir. Hepatit C testleri sonuçları uluslararası birimlerde raporlanmalıdır.
Hepatit C, hepatit C virüsü (HCV) tarafından neden olunan bir karaciğer enfeksiyonudur. HCV, enfekte kişinin kanıyla temas, paylaşılan iğneler veya diğer enjektabl malzemeler, cinsel temas yoluyla veya enfekte bir anneden bebeğe doğum sırasında geçiş yoluyla bulaşabilir.
Hepatit C enfeksiyonu, genellikle akut veya kronik olarak sınıflandırılır:
HCV ile enfekte olduktan sonra gelişen ve genellikle hafif veya belirtisiz seyreden bir enfeksiyondur. Hepatit C belirtileri halsizlik, iştah kaybı, bulantı, karın ağrısı ve sarılıktır. Herkeste bu belirtiler görülmeyebilir.
Akut enfeksiyonun kronikleşmesi durumudur. Kronik hepatit C, genellikle belirtisizdir ve yıllarca veya on yıllarca devam edebilir. Kronik enfeksiyon, karaciğer hasarı, siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Hepatit C enfeksiyonundan korunmanın en etkili yolu, kan ve vücut sıvılarıyla teması önlemek, hijyenik uygulamalara dikkat etmek ve enjekte edilebilir maddelerin güvenli kullanımını sağlamaktır. Ayrıca, hepatit C'ye karşı bir aşı henüz geliştirilmemiştir.
Hepatit C testi laboratuvarlarımızın tüm şubelerinde yapılmaktadır. Hepatit C testi hakkında ayrıntılı bilgi ve randevu için çağrı merkezimizden hasta danışmanlarımızla görüşebilirsiniz.
Copyright © 2024 Mavi Laboratuarlar Grubu
Bu internet sitesi Mavi Laboratuarlar Grubu tarafından hazırlanmaktadır. Bu internet sitesinde yer alan içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Sitedeki bilgilerin, hekim muayene ve konsültasyonu sonucu sağlanan bilgilerle kıyaslanamayacağı kullanıcılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.