Alerji bağışıklık sisteminin besin ya da solunum yoluyla alınan bir maddeye karşı aşırı duyarlılık göstermesi sonucu oluşan tepkimedir. Bu tepkime sonucu oluşan aşırı duyarlılığa alerji denilir. Vücudumuz alerjide normalde zararlı olmayan bazı maddelere karşı antikor oluşturarak tepkime verir, sonrasında kişide alerjik belirtiler oluşmaya başlar. Alerji belirtileri arasında genellikle deride kaşıntı, kızarıklık ve egzama, hapşırma, öksürme ve burun tıkanması, gözlerde hassasiyet ve akıntı, nefes darlığı, boğazda daralma ve karıncalanmalar görülmektedir. Alerji belirtileri görülmesi ve alerji yapan maddenin tespiti için mutlaka alerji testi yaptırılması önerilir. Alerji belirtilerine yol açan etken madde tek olarak ve ya alerji paneli olarak bakılabilmektedir. Alerji testlerine alerji paneli olarak bakılması kişinin farkında olmadığı alerjik etkenlerinde ortaya çıkması için avantajdır. Çünkü kişi her zaman etrafındaki alerjik etkenlerin neler olduğunu bilmeyebilir.
Hastalarda genel olarak görülen alerjiler gıda alerjisi ( yumurta akı, yumurta sarısı ,inek sütü vb. ) , solunum alerjisi bitkilere karşı alerji ( ot karışımı , polen vb.) , hayvan kıl , salya ve epitellerine karşı alerji ( kedi , köpek vb.) ve ev tozu alerjisi görülebilir.
Alerji testi, hastanın bağışıklık sisteminin oluşan alerjik tepkimenin hangi maddeye karşı olduğunu bulmak için IgE antikorlarını tespit eden laboratuvar testidir. Alerji testi yöntemleri arasında en güvenilir olanı kandan yapılan alerji testidir. Alerjide bağışıklık sistemi vücuda giren yabancı maddelere karşı savaş başlatır ve sonucunda IgE antikoru üretmeye başlar. Kandan alerji testinde IgE ölçümü ile yapılmaktadır.
IgE (Immunglobulin E) vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir antikordur. Bu antikorların ölçümü ile hangi maddeye karşı alerjinizin olduğunu alerji testi yaptırarak anlamak mümkündür. Alerji testi olarak bilinen IgE testi total ve spesifik olarak yapılabilir. Total IgE vücudun alerjik reaksiyonlara verdiği yanıtı saptamak için kullanılır. Spesifik IgE alerji testi ise, kuşkulanan alerjeni belirler. Alerji testi tek tek ya da panel halinde yapılabilir. Spesifik alerji testlerinde tek tek kuşkulanan alerjen araştırılırken panel testlerde en sık görülen alerjenler solunum ve gıda paneli olarak araştırılır.
Alerji testi için laboratuvarlarımıza başvurarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Laboratuvarlarımızda birçok yöntem ile alerji testi yapılmaktadır. Solunum alerji panelleri, gıda alerji panelleri, çocuk alerji testi ve moleküler alerji testi yapılmaktadır. Tüm bu alerji testi ve panelleri en hızlı şekilde sonuçlanmaktadır. Hastanın bir an önce alerjik etken maddeden uzaklaşması ve tedaviye başlaması ise alerji testinin hızlı bir şekilde verilmesi hastanın sağlığı açısından önem taşımaktadır. Alerji testi tüm şubelerimizde uzman doktorlarımız gözetiminde laborantlarımız tarafından yapılmaktadır.
Alerjinizi Bulmak İçin En Son Teknolojiyi Kullanıyoruz!
Bağışıklık sisteminin kontrolü dışında ciddi reaksiyon sonucu gelişen alerjiler bireylerde şoka hatta tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilir. Alerji belirtileri dikkate alınmadığında, bireyler üst üste ve ciddi alerjenle karşılaştığında alerjik şok meydana gelebilir. Genel olarak böcek ısırmaları ya da gıda tüketimi sonucu görülür. Tüm vücutta ödem, çarpıntı, mide bulantısı, baş dönmesi, kan basıncında düşüş, mide bulantısı ve kramplar ve nefes almada güçlük gibi ciddi belirtilerle seyredebilir. Alerjen vücuda girişinden saniyeler sonra ya da 1 - 2 saat içerisinde tepkiler görülmeye başlar. Alerjik şok tablosu yaşanmaması için bireylerin önceden alerjenlere karşı tepkileri alerji testi ile mutlaka ölçülmelidir.
Alerji testi hastanın damarından alınan kan ile moleküler alerji testi ile, alerji panelleri ile ya da hastanın spesifik olarak belirttiği etkene karşı yapılır. Bu testler yapılmadan önce hastanın bilgi formunu ayrıntılı bir şekilde doldurması çok önemlidir. Alerjinin tespit edilmesi kişinin daha kaliteli bir yaşam sürmesi için son derece önem taşır. Laboratuvarlarımızda alerji test panelleri ve moleküler alerji testleri yapılmaktadır. Hastanın şikayetine göre ilerlemekte ve alerjisini tespit etmek için en son teknolojileri kullanmaktayız. Alerjiyi tespit etmek için moleküler tabanlı alerji testleri üretilmiştir. Bu testlerin avantajları aynı anda birçok alerjik etkeni moleküler yöntem ile tespit etmesidir. Diğer yöntemlere oranla moleküler alerji testleri en iyi alerji testleri arasında yer almaktadır ve çok daha güvenilir, hızlı sonuçlar vermektedir.
Alerji testi yapılırken hastanın aç veya tok olması fark etmemektedir. Hastanın yapılacak alerji testinde alerjik etkene karşı oluşan IgE antikorları açlık ve ya tokluk fark etmeden laboratuvar testleri ile tespit edilebilir. Yani hastanın açlık durumu alerji testleri üzerinde etkili değildir. Fakat alerji testlerinin yanında farklı testler var ise laboratuvarlarımıza gelmeden önce bizleri arayarak diğer testleriniz için açlık gerekip gerekmediğini mutlaka öğrenmelisiniz.
Copyright © 2024 Mavi Laboratuarlar Grubu
Bu internet sitesi Mavi Laboratuarlar Grubu tarafından hazırlanmaktadır. Bu internet sitesinde yer alan içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Sitedeki bilgilerin, hekim muayene ve konsültasyonu sonucu sağlanan bilgilerle kıyaslanamayacağı kullanıcılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.